Велико Търново

Велико Търново е един от най-старинните градове в България. Той има повече от петхилядолетна история, като първите свидетелства за живот са от третото хилядолетие преди Христа и са намерени на хълма Трапезица. Старинната част на Велико Търново - царският дворец от времето, когато е бил столица на България по време на Второто българско царство (1187 – 1393), е разположен на 3 хълма — Царевец, Трапезица и Света гора.

През 1185 братята Асен и Петър обявяват в църквата "Св. Димитър" края на византийското господство, което продължило 167 години и провъзгласили Търново за столица на новото българско царство. Средновековният град се разраства бързо и се развива като най-непревземаемата българска крепост през 12-14 век. Превръща се в най-значимия политически, икономически, културен и религиозен център на България.

Една от основните туристически дестинации, Велико Търново предлага многобройни исторически забележителности като: архитектурно-исторически резерват "Царевец", регионален исторически музей - Велико Търново, църквата "Свети четиридесет мъченици", построена, украсена и стенописана по заповед на цар Иван Асен II и посветена на голямата му победа при Клокотница, църквата "Свети Петър и Павел", музей Нова история, къщата-музей на П.Р.Славейков, както и много други...

Свързани Връзки:
Велико Търново Туристически Портал
Велико Търново Инфо Център
Официалният сайт на Велико Търново
Областен управител за Велико Търново
Църква "Свети Четиридесет мъченици"